Landelijke opleidingsstructuur

De JBN kent voor talentvolle judoka’s een topsporttraject: van leren tot excelleren. Het begint hierbij op jonge leeftijd op de lokale club om vervolgens met de juiste begeleiding via een regionaal trainingscentrum (RTC) door te stromen naar het nationaal trainingscentrum (NTC) op Papendal. Hieronder is schematisch deze opleidingsstructuur weergegeven.


 

Een RTC is een door de nationale sportbond aangewezen en door NOC*NSF erkend programma, waarbinnen voor een geselecteerde groep sporttalenten kwalitatief hoogwaardige trainingen en eventuele aanvullende faciliteiten op fysiek, medisch en/of onderwijs worden georganiseerd. Het RTC biedt dit aanvullend trainingsprogramma van de JBN aan voor talenten in de leeftijdscategorie -15, -18 en -21 jaar.

Er zijn landelijk vier RTC benoemd, met daaraan gekoppeld sublocaties, te weten:

 

RTC Noord Oost 

- Hoofdlocatie Heerenveen
- Sublocaties: Groningen, Emmen, Enschede, Heerde

 

RTC Noord West

- Hoofdlocatie Haarlem
- Sublocaties: Alkmaar, Amsterdam

 

RTC Zuid Oost

- Hoofdlocatie Eindhoven
- Sublocaties: Berlicum, Echt, Goirle, Nijmegen

 

RTC Zuid West

- Hoofdlocatie Rotterdam
- Sublocaties: Den Haag, Goes, Leusden

 

Vanaf 11 jaar (categorie -15) kunnen talentvolle judoka’s, aanvullend op hun clubprogramma, trainen op de sublocaties van het RTC. Op deze manier trainen zij met de beste uit hun leeftijdscategorie, maar wel in hun eigen regio.

Vanaf 14 jaar (categorie -18) wordt ook een trainingsprogramma op de hoofdlocatie van het RTC aangeboden, eventueel gecombineerd met het trainingsprogramma op de sublocatie. Ook hier is het RTC programma nog aanvullend op het club programma en is (over het algemeen) de clubcoach ook de coach op toernooien (m.u.v. JBN/NOC*NSF uitzendingen).

Pas vanaf het fulltime programma (standaard vanaf de -21 jaar) worden de beste judoka's uitgenodigd om volledig in te stromen op het RTC (hoofdlocatie). Vanaf dit moment is de RTC trainer/coach de coach op toernooien. 

Klik in het menu RTC locaties op de desbetreffende locatie voor meer informatie.

Terug naar boven